Loading

18. Formy samosprávy

1. Územní samospráva

I. Obecní zřízení (viz zákon č. 128/2000 Sb.)

l/ Každá obec musí mít svoje vlastní území, je to územní celek, vymezený hranicí obce. Až na úplné výjimky, kterými jsou vojenské újezdy, je celé území státu pokryto obcemi.
2/ Obec je tvořena občany - fyzickými osobami, které jsou státními občany ČR a zároveň jsou v obci hlášeny k trvalému pobytu.
3/ Dalším znakem obce je její ekonomická samostatnost. Obec hospodaří podle vlastního rozpočtu a se svým vlastním, zejména od státu odděleným majetkem. Stát tedy neručí za hospodaření a závazky.
4/ Obec má právo na samosprávu. Toto právo umožňuje obcím, aby rozhodovaly o svých vlastních záležitostech samy, v podstatě bez zásahů a omezování státem, za podmínky, že se budou pohybovat v rámci vymezeném zákonem o obcích a jinými právními předpisy.
5/ Aby mohla obec plnit všechny stanovené povinnosti a úkoly a využívat všechna daná oprávnění, musí být právním subjektem. Je to právnická osoba, konkrétně veřejnoprávní korporace, což jsou takové instituce veřejného práva, jejichž úkolem je realizace veřejných zájmů, i když vedle toho se mohou stát i subjekty soukromoprávních vztahů.

1.Hlavní město Praha 2. Statutární města
3. Ostatní města 4. Ostatní, tj. venkovské obce

II. Krajské zřízení (viz zákon č. 129/2000 Sb.)

2. Profesní, zájmová samospráva = profesní komory

1. Profesní komory s povinným členstvím :
Profesní komory jsou veřejnoprávní korporace, nejsou orgány státu. Jsou jako právnické osoby veřejného práva zřizovány zákonem a nezapisují se do obchodního rejstříku, ale evidenčně jsou zapisovány statistickým úřadem do registru ekonomických subjektů. Profesní komory nejsou podřízeny státním orgánům, byť tyto mají určité dozorové oprávnění a proti nezákonným zásahům státu mají právo na soudní ochranu.
Tyto komory sdružují fyzické osoby samostatně výdělečně činné v činnostech stanovených zákonem. Každý, kdo chce vykonávat určitou zákonem určenou profesi, je příslušníkem komory. O vstupu nového člena komora nemá volnost uvážení v rozhodování o přijetí, ale členem se stane každý, kdo splní taxativní podmínky dané zákonem. Právnické osoby nemohou být členy profesní komory.
Profesní komory se sídlem v :

a) Brně Exekutorská komora
Komora daňových poradců
Komora patentových zástupců
Komora veterinárních lékařů

b) Olomouci Lékařská komora

c) Praze Advokátní komora
Komora architektů
Komora auditorů
Komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě
Notářská komora složena z krajských notářských komor
Lékárnická komora
Stomatologická komora
2. Komory s nepovinným členstvím
Jde o hospodářské komory, které na principu dobrovolnosti sdružují podnikatele.

Dělí se na
a) okresní komory, jež se mohou slučovat do regionálních (krajských) komor. Jsou to právnické osoby zapisované do obchodního rejstříku,
b) profesní společenstva. Tyto komory jsou sice zřízeny zákonem jako právnické osoby, ale nemají veřejnomocenská oprávnění vůči svým členům (nemají právní subjektivitu), zapisují se do obchodního rejstříku a evidenčně i do registru ekonomických subjektů.

Žádné komentáře:

Okomentovat