Loading

10. Evropský správní prostor

Jedná se o sbližování v činnosti jednotlivých národních správ. V prostoru EU je vyžadována stále vyšší konvergence ve správní činnosti jednotlivých států. To neznamená, že všude budou vytvořeny stejné orgány či instituce, ale že jejich činnost bude založena na stejných základních principech. K zásadním požadavkům patří zejména princip právního státu a dále otevřenost a transparentnost, odpovědnost úředníků i soudců a efektivita i účinnost v jejich činnosti.

Přestože nejsou stanovená pravidla týkající se organizace správy, má EU výrazný vliv na výkon vládní moci v členských zemích. Je totiž oprávněna vyžadovat spolehlivý systém, který umožní začleňovat právo EU do vlastních právních předpisů každého členského státu.

Evropský správní prostor bývá někdy definován také jako neformalizované evropské správní právo (neformalizované aquis communautaire) a v podstatě přispívá k určité "evropeizaci" národních veřejných správ a správního práva členských zemí EU. Základní kritéria vyplývají spíše z obecně stanovených a uznávaných principů, které musejí členské státy splňovat (např.demokratický stát s fungující justicí a ochrana lidských práv, což vyplývá krom jiného z členství všech zemí EU v Radě Evropy).

Dokument Bílá kniha o evropském vládnutí – principy (pilíře) zde jsou zakotveny; dále je zde navíc princip participace (do realizace musí být dotčené subjekty zapojeny), princip koherence (kroky se nebudou navzájem vylučovat)!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat