Loading

33. Evropská rámcová úmluva o přeshraniční spolupráci mezi územními společenstvími

Evropská rámcová úmluva o přeshraniční spolupráci mezi územními orgány byla otevřena k podpisu v Madridu dne 21. května 1980 a v platnost vstoupila dne 22. prosince 1981. Česká republika podepsala tuto evropskou úmluvu jako v pořadí dvacátý šestý členský stát Rady Evropy v květnu 1998. Smluvní státy vyjadřují vůli usnadnit přeshraniční spolupráci na konsensuálním základě pramenícím z potřeb a zájmů územních orgánů veřejné správy, což implikuje, že státy nebudou bránit uzavírání přeshraničních správních dohod s poukazem na ústavní a administrativně právní překážky.

Přeshraniční spolupráce nesmí být ani obsahově, ani formálně znevýhodňována oproti spolupráci územních společenství uvnitř hranic státu. Smlouva nerozšiřuje pravomoc, kompetenci ani institucionální organizaci územní veřejné správy, ta jedná i v přeshraniční spolupráci jen v těch záležitostech, které jí přísluší řešit dle národního práva.

Evropská úprava přeshraniční spolupráce koresponduje ve smluvním standardu Rady Evropy především s ustanoveními Evropské charty místní samosprávy.

Žádné komentáře:

Okomentovat