Loading

28. Zvýšení kvality fungování veřejné správy v ČR

Zvyšující se nároky na kvalitní a efektivní výkon ústředních správních úřadů nutí ke zvyšování efektivity jejich vnitřních procesů, zvyšování kvality v oblasti jimi poskytovaných služeb, zlepšování kvality regulace a rozšíření kvalitních informačních a telekomunikačních technologií.

K zajištění vyšší kvality fungování ústředních správních úřadů a kvality jimi poskytovaných služeb pro vládu a společnost lze využít některou z moderních metod řízení a nástrojů měření kvality. V rámci projektu C.1 “Zavádění a rozvoj řízení kvality v ústřední státní správě” bude připravena strategie aplikace modelu CAF (Common Assessment Framework, v překladu Společný rámec hodnocení) a metody benchmarkingu (srovnávací metoda) do úřadů ústřední státní správy. Následně bude některá z metod aplikována. Prvotním, a lze také tvrdit, zásadním cílem projektu je však proškolení managementu na střední a vrcholové úrovni ústředních správních úřadů v problematice řízení kvality. Jejich ztotožnění se všemi aspekty této oblasti je předpokladem pro vytvoření podmínek pro samotnou aplikaci metod a nástrojů řízení kvality.

Vzdělávací modul zaměřený na tuto cílovou skupinu je již připraven a samotné vzdělávání bude zahájeno v prvním pololetí roku 2005. Gestorem projektu C.1 je Úřad vlády ČR.
Kvalitnější regulace spočívá zejména ve zlepšení procesu přípravy a implementace zákonů a podzákonných norem státní správou.

Modernizaci ústřední státní správy by měla napomoci podpora nástrojů tzv. elektronické veřejné správy (e-Government). Zavádění moderních informačních technologií a systémů vyžaduje změnu způsobu výkonu veřejné správy, je rozhodující pro snížení jejích nákladů, pro řízení a správu informací a vede ke zvýšení komfortu vztahu občan - stát. Cílem implementace elektronické správy je umožnit občanům a podnikatelským subjektům jednoduše a rychle komunikovat s úřady všech úrovní veřejné správy. Naopak úřady by měly dosáhnout stavu "více času na jednání s lidmi, namísto s papíry".

Žádné komentáře:

Okomentovat